4 Ιανουαρίου 2014

2013: Οι εξελίξεις όπως το κατέγραψε το osarena [μέρος 1ο: Ιανουάριος-Ιούνιος]

Δημοσιεύτηκε από
Happy-New-Year-2013
θα επιχειρήσουμε μια ανασκόπηση στα γεγονότα του 2013, όπως καταγράφηκαν στο osarena και πάντα με τα όσα συνέβαιναν γύρω μας. Έχοντας πλέον γνώση αρκετών από αυτών, μπορούμε εύκολα να αποκωδικοποιήσουμε αρκετά συμβάντα που είχαν προηγηθεί.
Θα γίνει σε δυο μέρη και στο παρόν, βλέπουμε τους μήνες από Ιανουάριο μέχρι και Ιούνιο του 2013:

Ιανουάριος 2013:

Screenshot-2
2/1/13 η Canonical ανακοίνωσε το λογισμικό για φορητές συσκευές.
4 Γενάρη βλέπουμε ακόμα και το The Wall Street Journal, να κάνει δημοσίευση, αναφέροντας κάποιες από τις πολύ γνωστές σελίδες που επισκέπτονται καθημερινά μεγάλοι αριθμοί χρηστών. Ποτέ δεν είναι αργά….
Πολλοί μιλάνε για το ντοκιμαντέρ Software War του Keith Curtis, ο άνθρωπος που εργαζόταν στην Microsoft και περιγράφει πώς η εταιρεία αντιμετωπίζει το Ανοιχτό/Ελεύθερο Λογισμικό. Του ζητήσαμε να μας μιλήσει και μας έδωσε μια συνέντευξη για όλα αυτά.
10 Γενάρη και ενώ ακόμα κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των μελών της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, στην ουσία για το ποιος θα ελέγχει το διαδίκτυο, η Μοzilla, ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν.
Μια ήμερα αργότερα (11/1/13), συγκλονίζει άπαντες η αυτοκτονία του Aaaron Swartz, ενός από τους πιο χαρισματικούς χάκερ και πολιτικούς ακτιβιστές για τα ψηφιακά δικαιώματα. Στην ουσία ήταν ένας ένας φόνος του συστήματος των πολυεθνικών με τη νόμιμη κάλυψη που τους δίνουν οι εξουσίες.
Δυο κινήσεις προς τη μεριά του Ανοιχτού Λογισμικού που είδαμε τον Γενάρη του 2013, ήταν τόσο η μετάβαση του Δήμου Καλαμαριάς σε LibreOffice, όσο και το σχετικό κάλεσμα από τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Φεβρουάριος 2013:

Screenshot-2
Σειρά από γεγονότα, τα οποία κάπου οδηγούν, μα οι περισσότεροι είναι ακόμα ανυποψίαστοι (ή παραμυθιασμένοι;):
Η Google, έχοντας μάλλον κάτι διαισθανθεί παρουσιάζει το καλό της πρόσωπο τ’ οποίο αντίκειται στις κυβερνήσεις που ζητούν ασύδοτα προσωπικά δεδομένα χρηστών:
Και εδώ έρχεται το μεγάλο “μπέρδεμα”σε ορισμένους. Τι γίνεται όταν όλα μπερδεύονται; Τι γίνεται όταν ανακαλύπτουμε πως όλα είναι ένα κουβάρι; Μιλάω για την περιβόητη ιστορία με το Βελβεντό Κοζάνης, όπου οι σύντροφοί μου (εγώ έτσι τους νοιώθω), έκαναν αυτή την πολιτική κίνηση αντίστασης και ως πολιτικοί κρατούμενοι γνωρίσαν από κοντά την σφαλιάρα του νόμου. Μιλάω για την ιστορία με τον ξυλοδαρμό και το Photoshop, η οποία δημοσιεύτηκε σε κάθε είδους και θεματολογίας ιστοσελίδα στον κόσμο:
Λίγο πριν τα μέσα του μήνα, ανακοινώνεται η κατάθεση του νομοσχεδίου CISPA. Το ζητούμενο, τι άλλο; Το κέρδος για τις πολυεθνικές και ο έλεγχος με την πλύση εγκεφάλου για πλήρη μετατροπή σε καταναλωτές όλων των ανθρώπων. Ο έλεγχος αποφέρει κέρδος, από όποια πλευρά και αν το δεις:
Ανήκουμε στις εταιρείες, έμμεσα μέσω των δεδομένων μας, μα όπως και αν έχει ανήκουμε, είμαστε προϊόντα άλλωστε. Αυτό είναι κάτι που προφανώς ενστερνίζεται και η Google και κάπου στα μέσα του μήνα, το είπε ευθαρσώς κάποιος Barry Schwartz,δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα Search Engine Land, από αυτές τις εταιρείες που πωλούν λογισμικό στο GooglePlay και iTune:
Πιο πριν βέβαια, γελάσαμε και κουνήσαμε περίλυπα το κεφάλι με τη γελοιότητα, μα προβληματιστήκαμε με την στήριξη που έχουν εταιρείες όπως η Apple: Γελοιότης από την Apple: Πατέντα για το εσωτερικό των καταστημάτων
Ενώ το ίδιο διάστημα, μια ακόμα αυταρχική εταιρεία και συνεργάτης της Canonical, έρχεται στην επικαιρότητα για τακτικές, οι οποίες όπως φαίνεται δεν ξάφνιασαν κανέναν, ούτε και άλλαξε κάτι:
Από πλευράς Ανοιχτού Λογισμικού, έχουμε την Foscomm-2013 που διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, καθώς και τη μετάβαση δήμων της δανίας, σε open source. Συγχρόνως ανακοινωνόταν και παγκόσμιο συνέδριο openSUSE στη Θεσσαλονίκη.

Μάρτιος 2013:

Screenshot-3
Αρχές Μαρτίου και η Canonical ανακοινώνει τον cross-platform displayer server για το Ubuntu ονόματι «Mir» και όπως φάνηκε στη πορεία, έσπειρε θύελλες:
Το σχέδιο Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας είναι εδώ και εσείς ψάχνετε ακόμα τους τρομοκράτες σε σκοτεινά σοκάκια;
Και το τέλος μιας εφαρμογής χρόνων, είναι γεγονός από την Google. Κάποιοι κλαίνε και οδύρονται. Εμείς καθόλου:
Όπως φαίνεται ήρθε η ώρα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να ξεκινήσουν την προπαγάνδα τους. Τρομοκρατία και εκφοβισμός, τα συνήθη κλισέ. Και πράγματι αυτό κάνουν. Και πάλι όμως κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί κάποιους μήνες αργότερα.
Στη δημοσιότητα το θέμα της ευγονικής και του Bill Gates, βασικού μετόχου της Monsanto και άλλων πολλών. Ένα θέμα που θα απασχολήσει αρκετά:
Και μια ανακοίνωση από ένα κράτος δυνάστη, με μια οικονομία κλόουν, όπου ανακοινώνει τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος για την χώρα, τ’ οποίο θα βασίζεται στο Ubuntu. Τ’ όνομα αυτού: Kylin και η χώρα δεν είναι άλλη από την κίνα:
Είναι πλέον πραγματικότητα, ένα νομοσχέδιο καλομαγειρεμένο που πέρασε στη ζούλα. Το θέμα είναι πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως, επειδή τώρα λειτουργεί στοχευμένα. Καταστολή και μπατσοκρατία, με ρόλο Αρτέμη Μάτσα, οι πάροχοι:
Και λίγο πριν τελειώσει ο μήνας, το Bitcoin, γίνεται γνωστό στις μάζες. Αφορμή η για λίγο “γαλατικό χωριό” κύπρος και η απόφαση του ΔΝΤ για δήμευση καταθέσεων. Μια ολόκληρη παραφιλολογία πρόκειται ν’ ακολουθήσει όλο αυτό με τα ψηφιακά νομίσματα τους επόμενους μήνες: Το ευρώ τελειώνει – Το Bitcoin έρχεται [και ολίγα περί οικονομικού συστήματος]

Απρίλιος 2013:

Screenshot-4
Η Valve με το SteamPC της και η Dell που ανακοίνωσε το Alienware X51 Ubuntu laptop απασχόλησαν έντονα αυτό το διάστημα.
Κάπου στα τέλη του μήνα, κυκλοφόρησε μια έκθεση ασφαλείας της NQ, σύμφωνα με την οποία, τα Malware σε φορητές συσκευές αυξήθηκαν κατά 163%, με την Android πλατφόρμα να έχει την τιμητική της ως πιο στοχευμένη. Το νούμερο, σίγουρα ανησυχητικό:
Το αστείο είναι όταν λίγο διάστημα αργότερα με το One Today η Google, προσπαθεί να μας πείσει, μα προφανώς δεν τα καταφέρνει (όχι όλους, έστω):
Και πριν τελειώσει ο μήνας, έχοντας πλέον πιάσει τον πάτο της διαφθοράς και της υπεράσπισης της φιλελέ “κουλτούρας”, δεν εκπλήσσει προφανώς το θράσος μιας ιδιωτικής εταιρείας με κρατικά προνόμια και άγνωστα όλα τα υπόλοιπα να εγείρει αξιώσεις:

Μάιος 2013:

Screenshot-2
Αρχές του μήνα, η United Space Alliance, η οποία διαχειρίζεται τους υπολογιστές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε συνεργασία με τη NASA, ανακοίνωσε ότι οι υπολογιστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που μέχρι πρότινος έτρεχαν Windows XP, πλέον θα λειτουργούν με Linux:
Λίγο αργότερα μαθαίνουμε για την τεράστια Βιομετρική Βάση Δεδομένων που έχει στη διάθεσή του το FBI. Μάλλον, κανείς δεν κατάλαβε ακόμα τι συμβαίνει:
Και πριν κλείσει ο μήνας, ο σύγχρονος μεσσίας, mr Bill Gates, θα απασχολήσει ξανά. Και αυτός προσπαθεί να πείσει για την ανιδιοτέλειά του. Και πάλι λίγοι καταλαβαίνουν, πλησιάζει όμως ο καιρός που θα έρθουν ανατροπές. Και πάλι όμως, κανείς δε ξέρει τίποτε ακόμα:

Ιούνιος 2013:

Screenshot-3
Η βόμβα σκάει και θα ακολουθήσει μια σωρεία από γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, όπως και να το δούμε, όπως δείχνει οι χαμένοι είμαστε εμείς. Αυτοί έχουν τη δύναμη να νομοθετούν και να καταστέλλουν. Συγκεχυμένα ακόμα τα πράγματα, μα τις επόμενες βδομάδες και μήνες θα ξεκαθαρίσουν:
Είναι μέσα Ιούνη και μια είδηση κατακλύζει το διαδίκτυο. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια ανυπόστατη -hoax- είδηση, η οποία κυκλοφόρησε για ποιον λόγο; Για παραπάνω hits:
Η Amazon ξανά στο προσκήνιο και φυσικά όχι επειδή έκανε κάτι καλό:
Το θέμα έχει ξεφύγει. Η αντίδραση και τα μέσα προφύλαξης της ιδιωτικότητας, έκαναν την NSA, ν’…. αγανακτήσει (και φυσικά, ν’ απειλήσει):
Και μέσα σε όλα αυτά, να και μια είδηση που μας έκανε να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί: LOOOOOLLLL: Η Microsoft Θέλει να Συνεργαστεί με την Κοινότητα Linux!
Και λίγο πριν κλείσει ο μήνας, ο Ritsard Stallman, με την πληθωρική προσωπικότητά του, μπήκε στο Hall of Fame του Διαδικτύου. Άξιος!:

Τέλος, ένα ενδεικτικό των γενικότερων εξελίξεων, μα και των συναισθηματικών φορτίσεων που αυτές επέφεραν, μπορεί να φανεί και στ’ αντίστοιχα Editorials:

To Editorial του osarena για τον πρώτο μήνα του 2013 – Το νέο Ηλιοστάσιο και ο θρίαμβος του φωτός!

To Editorial του Φεβρουαρίου 2013 για τα δυο χρόνια του osarena!

Το editorial του osarena, για τον Μάρτιο του 2013. Όλα είναι Κοινά η όχι;

Απρίλιος 2013 και το Editorial από το osarena. Γνωρίστε την βιομηχανία του ψεύδους!

το μίσος είναι η αγανάκτηση των ευγενών ψυχών.

Η ιστορία του “Τ..
Πηγή osarena.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου