19 Νοεμβρίου 2013

Linux στον browser σας !!

Ένας εξομοιωτής PC σε Javascript !! Ο Fabrice Bellard δημιούργησε σε javascript έναν εξομοιωτή PC ο οποίος μπουτάρει Linux στο browser σας χρησιμοποιώντας τα resources του υπολογιστή σας !!

Screenshot of a PC emulator running Linux



O κώδικας είναι γραμμένος σε pure Javascript και χρησιμοποιεί W3C Typed Arrays.

Υποστηρίζεται από :
  • Firefox 4.x
  • Chrome 11
  • Opera 11.11
  • Internet Explorer 9
Για να δείτε την αναλυτική λίστα των υποστηριζόμενων περιηγητών επισκεφτείτε το FAQ.

Μπορείτε να τρέξετε τον εξομοιωτή ΕΔΩ.

5 Νοεμβρίου 2013

Υπηρεσία μηνυμάτων με πανίσχυρη κρυπτογράφηση

Στο απόηχο της υπόθεσης των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSA, φαίνεται να αναπτύσσεται ραγδαία μία υπάρχουσα μεν, μικρού βεληνεκούς μέχρι τώρα δε, αγορά: αυτή των «ασφαλών» επικοινωνιών, που φαίνεται τώρα να βιώνει μία πραγματική αναγέννηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το Perzo: πρόκειται για μία πλατφόρμα επικοινωνίας την οποία αναπτύσσει ο Ντέιβιντ Γκούρλε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ο Γκούρλε έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στο Skype, το Thomson Reuters, και τη Microsoft και την εμπειρία του αυτή φέρνει στο Perzo.

Τα μηνύματα των χρηστών του Perzo κρυπτογραφούνται και μετατρέπονται σε ακατανόητα κείμενα χρησιμοποιώντας ως κρυπτογραφικό «κλειδί» χαρακτήρες από τα ίδια τα μηνύματα. Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Γκούρλε στο Business Insider, «αναπτύξαμε μία νέα τεχνολογία η οποία “κοιτάζει” στα μηνύματά σας και, τυχαία, σε ένα σύνολο χαρακτήρων από αυτά», με σκοπό τη δημιουργία ενός «κλειδιού».

«Στη συνέχεια προχωρεί στο επόμενο μήνυμα για να δημιουργήσει ένα νέο κλειδί χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες αυτού του μηνύματος και ούτω καθεξής. Κάθε μήνυμα που αποστέλλεται μέσω του Perzo είναι κρυπτογραφημένο με το δικό του “κλειδί”».
Το σύστημα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μην μπορεί κάποιος «τρίτος» να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα: εάν η ΝSA ζητήσει από την εταιρεία να της παραδώσει τα μηνύματα ενός χρήστη, το μόνο που θα της δοθεί θα είναι ακατανόητα κείμενα, καθώς ούτε αυτή μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα.

«Δεν μπορούμε να δούμε τι κάνετε. Αν χάσετε τον κωδικό σας, είναι πρακτικά αδύνατον για εμάς να τον ανακτήσουμε, και αυτή ήταν η πρόθεσή μας. Και εάν η κυβέρνηση μας ζητήσει τα δεδομένα σας, προφανώς και θα συμμορφωθούμε, αλλά δεν έχουμε τρόπο να τους βοηθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουν το κωδικοποιημένο μήνυμα» αναφέρει ο Γκούρλε.

Επί της παρούσης, το Perzo βρίσκεται σε στάδιο beta και είναι δωρεάν.

Πηγή: www.naftemporiki.gr